Arbetsmiljöutbildning
Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnds arbetsmiljöutbildningar är framtagna i samverkan mellan arbetsgivarna i Säkerhetsföretagen och arbetstagarna i Svenska Transportarbetareförbundet.
Branschtradition med samverkan
I bevaknings- och säkerhetsbranschen finns en långvarig tradition av god samverkan mellan arbetsgivare och fackföreningar. En samverkan som uppstod redan på 1950-talet då en av Sveriges då ledande företagsprofiler, Erik-Philip Sörensen, instiftade så kallade väktarråd.
Den andan med god samverkan har sedan levt vidare genom åren och är i sitt slag nästan unik.
På arbetsmiljöområdet gestaltas denna samverkan i gemensamma grundutbildningar i arbetsmiljö för chefer och skyddsombud.
På central nivå sker det genom dialog mellan arbetsgivareorganisationen Säkerhetsföretagen och arbetstagareorganisationen Svenska Transportarbetareförbundet.
Regionala skyddsombud – en resurs för både arbetstagare och arbetsgivare
I bevaknings- och säkerhetsbranschen är man överens om att de regionala skyddsombuden, utöver att vara skyddsombud på arbetsplatser som inte har egna skyddsombud, skall vara en resurs för både arbetstagare och arbetsgivare.
Parterna har av den anledningen utformat en partsgemensam instruktion för de regionala skyddsombuden. Instruktionen hittar du längre ned på denna sida.
Kontaktuppgifter hittar du på Svenska Transportarbetareförbundets hemsida:
Instruktion för regionala skyddsombud i bevaknings- och säkerhetsbranschen
För att fullgöra sin verksamhet ska de regionala skyddsombuden:
– fortlöpande hålla sig underrättad om arbetsmiljöförhållanden bl.a. genom kontakter med arbetsgivare, arbetstagare och arbetsledning. Skaffa sig kännedom om de författningar och anvisningar som gäller för arbetsområdet.
– stimulera samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare i strävan att skapa god arbetsmiljö.
– medverka i information till samtliga berörda om aktuella arbetsmiljöfrågor.
– medverka i utredningar om orsaken till inträffade tillbud, olycksfall och arbetsskador.
– delta i planering och genomförande av riskbedömningar undersökningar, utredningar, förrättningar m.m. som rör arbetsmiljön.
– delta i rekrytering av deltagare till arbetsmiljö- och yrkesutbildning och på uppdrag fungera som handledare.
– delta vid planering av nya och ändrade lokaler, anordningar och arbetsmetoder.
– medverka till att lokala skyddsombud utses.
– ur arbetsmiljösynpunkt och med iakttagande av arbetsmiljölagens regler kontrollera arbetstider etc.
– i övrigt utföra de uppgifter som följer av arbetsmiljölagstiftning samt annan lagstiftning och avtal som reglerar arbetsmiljöfrågor.
– på uppdrag medverka i arbets- och projektgrupper som rör arbetsmiljö- och yrkesutbildningsfrågor.
– bevaka att skyddsanordningar, skyddsutrustningar och hygieniska anordningar finns, är i gott skick och används.
Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnds arbetsmiljöutbildningar är framtagna i samverkan mellan arbetsgivarna i Säkerhetsföretagen och arbetstagarna i Svenska Transportarbetareförbundet.
GIA är en förkortning för Guarding – Informationssystem om Arbetsmiljö och är ett webbaserat system som ger stöd i det systematiska arbetsmiljö- och förbättringsarbetet. GIA-systemet är utvecklat för att hantera avvikelser inom arbetsmiljö men kan även användas inom områdena kvalité, miljö, egendom, säkerhet samt för att fånga upp förbättringsförslag.
BYA utvecklar arbetsmiljön inom bevakningsbranschen. Här nedan hittar du länkar till fakta, handböcker, checklistor och vägledningar som BYA har tagit fram för att främja arbetsmiljön för medarbetare i bevakningsföretagen.
Sedan 2008 har BYA haft i uppdrag av arbetsmarknadens parter i bevaknings- och säkerhetsbranschen att ta fram lämpliga krav på nivå av skydd i sk skyddsvästar. Specifikationen har uppdaterats vid ett antal tillfällen sedan 2008 och nu är det dags igen för version 2020.