Arbetsmiljöutbildning
Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnds arbetsmiljöutbildningar är framtagna i samverkan mellan arbetsgivarna i Säkerhetsföretagen och arbetstagarna i Svenska Transportarbetareförbundet.
I förordningen anges att ”skydd mot skottsår och knivstick” ingår i kategori 3 av personlig skyddsutrustning, dvs personlig skyddsutrustning som skall minska risker som kan leda till mycket allvarlig följder, såsom dödsfall eller bestående hälsoskada.
Detta leder till tvingande krav för tillverkare, importör och distributör har krav på sig att utrustningen uppfyller det skydd som tillverkaren, importören eller distributören angett. Att det finns en bruksanvisning på svenska samt att (gällande skyddsvästar) att den är märkt med både CE märkning och att sifferkod för notifierat organ finns angivet.
BYAs kravspecifikation är framtagen utifrån att skyddet av branschens medarbetare är viktigt, den väst branschen anger som ”bevakningsväst” är en så kallad kombinationsväst, dvs skyddsvästen skall ha både ballistiskt skydd (G1) och knivskydd (K1). Sedan anges även hur man i kombination med detta skydd kan stärka skyddet genom komplettering till nivå G2 och K2 samt i kombination med en sk förstärkningsväst kan uppnå skyddet G3.
Läs mer i kravspecifikationen nedan samt om kraven på CE märkning nedan:
Här kan du se den fullständiga kravspecifikationen
Här kan du se vårt material om frågor & svar kring skyddsvästar
Här kan du läsa om Arbetsmiljöverkets och EUs krav på CE-märkning och angivande av notifierat organ.
Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnds arbetsmiljöutbildningar är framtagna i samverkan mellan arbetsgivarna i Säkerhetsföretagen och arbetstagarna i Svenska Transportarbetareförbundet.
GIA är en förkortning för Guarding – Informationssystem om Arbetsmiljö och är ett webbaserat system som ger stöd i det systematiska arbetsmiljö- och förbättringsarbetet. GIA-systemet är utvecklat för att hantera avvikelser inom arbetsmiljö men kan även användas inom områdena kvalité, miljö, egendom, säkerhet samt för att fånga upp förbättringsförslag.
BYA utvecklar arbetsmiljön inom bevakningsbranschen. Här nedan hittar du länkar till fakta, handböcker, checklistor och vägledningar som BYA har tagit fram för att främja arbetsmiljön för medarbetare i bevakningsföretagen.
I bevaknings- och säkerhetsbranschen finns en långvarig tradition av god samverkan mellan arbetsgivare och fackföreningar. En samverkan som uppstod redan på 1950-talet då en av Sveriges då ledande företagsprofiler, Erik-Philip Sörensen, instiftade så kallade väktarråd.